Sagene Torshov Historielag

En del av historien om Sagene I.F -

Det er tett mellom boligkompleksene på Sagene i dag. Moderne betong- og mursteinsbygg gnisser seg nesten inn på hverandre, og der hvor det ennå er åpne sletter, har idrettsutvalget i Oslo Kommune satt i gang bygging av baner over alt. Slik har det ikke altid vært.....

 

Sagene er en av de bydeler som har hatt mest åpen plass, og som for så vidt med litt velvilje fra de kommunale myndigheter, allerede kunne hatt et høvelig idrettsanlegg i 1920 åra. Men dengang lå Voldsløkka med store jorder, potetåkrer og grasskledde høyder....

Det er midt i alle disse " det var en gang potetris" at Sagene Idrettsforening ble stiftet og de fire piornerene var: BjarneThoresen, Ingvald Johnsen, Trygve Nikolaisen og Sverre Nikolaisen.

De fødte ideen etter å ha forsøkt seg som skyttere på Østre Skytterlag med dårlig resultat. - Da de hadde talt opp alle "bommene" fant de ut at det sikkert var større sjanser i skudd på mål. - Og for 18 kroner ble det ball, og dermed også Sagene Ballklubb. Det var i 1921.
De som hadde laget Ballklubben var ikke av de minste gutta i gata, men de fikk jo snart høre nyheten de også, og plutselig var det vill røre:
- Har dere hørt det?
- Hva da?
- De store gutta har stifta fotballklubb - Skal vi ikke gå inn vi også?

Jo! Enigheten var stor nok. Det var bare ikke så alminnelig med lommepenger den gang som nå, og Ballklubben skulle ha innskrivningspenger og kontigent. Det ble en hard nøtt å knekke, men en i gjengen hadde en ball- og en annen et par hansker. Kansje det kunne gå som innskrivning for alle sammen? - En liten deputasjon tok med seg de hellige eiendelene og troppet opp hos den mektige og høytidelige kassereren, Bjarne Thoresen. Og Sagene Ballklubb gjorde en god forretning. Med dette "kjøpet" av ball og hansker fulgte det både et gutte- og juniorlag. Dagen etter klubbens stiftelse.

Ballklubben kom til å få en stor betydning for samling av gutta på Sagene. Det hadde alltid vært et skille mellom de som bodde på hver sin side av Stavangergata, men etter den 9.juli 1921 følte de seg som i et samlet rike under "Kong Fotball", og alle er overbevist om at Harald Haarfagres samling av Norge ikke ble mer fulkommen. Etter hvert fikk klubben tak i både kule, diskos, spyd og boksehansker, og Sagene Ballklubb ble litt for snevert.

Fra 1927 heter derfor klubben SAGENE IDRETTSFORENING.

Sagene Torshov Historielag

Logg inn

Copyright © 2015. All Rights Reserved.