Sagene Torshov Historielag

Torshov historie del 2

Livet i Agathe Grøndalsgate.

Det er våren 1922. Barnestemmer gjaller mellom veggene på treetasjebygningene rundt det gruslagte gårdsrommet til Kvartal VII i Torshovbyen. Seks år gammel Finn løper som besatt etter storebroren og de andre store guttene som er åtte og allerede har gått på skolen i nesten et helt år. De rekker akkurat å runde tørkebåsene, det er en for hver oppgang, før vaktmesterens enorme skikkelse trer frem fra bak en av buskene og tar tak i Bjarnes øre så det blir stort og rødt. "Har du ikke lært deg å lese gutt??" Han peker på et skilt på plenen der det står <<Sykling samt fotballsparking og ballslåing er forbudt i portrom og på gårdsplass>>. Han peker alltid på det skiltet, uansett om de ikke sykler eller sparker ball. Torshovbyen gir overflod av lys og luft til den oppvoksende slekt, men det er tydeligvis forbudt å leke! Den eneste lekemuligheten barna i gården har er en liten sandkasse, men det kunne ikke falle Finn inn å leke der sammen med Ebba og de andre småungene!   

                   Rg 2009                                           

Harriet Hedin kommer guttene til unnsetning. Hun er ute i gården for å banke tepper, noe som bare er tillatt hver torsdag mellom 8 og 12. Det er mange regler som gjelder for kvartalene på Torshov og vaktmesteren er en mann som vet å håndheve dem, men fru Hedin vet å godsnakke med ham. Den unge husmora har sine triks, noe som også gir frukter i form av ekstra dopapir. Onsdag var dorull - dagen. Vaktmesteren holdt kontoret oppe en time på ettermiddagen for å dele ut ukas dorull. Toalettpapiret var inkludert i husleia, med en rull à 50 øre, pr. familie hver uke. Store familier som trengte mer papir måtte betale ekstra. Selv om det var funksjonærene ved Kristiania Leiegårdskontor som hadde lagt dette inn i husleia,  og vaktmesteren bare var en arbeidskar som de andre leieboerne, hadde Finns mor ved flere enn en anledning blunket seg til en halv rull her og der som var til overs. Denne praksisen med å med å gi omsorg i form av medberegnet hygienisk hjelp til leieboerne fra funksjonærene ved Kristiania Leiegårdskontors side, var nok ikke bare av hjertes godhet.

De viste jo at i løpet av årene 1921 - 23 ville ca. 900 mennesker flytte inn i de 184 leilighetene i de 27 opp -gangene i Kvartal VII. Om disse 900 menneskene kunne man med stor sikkerhet si at mange av dem aldri hadde hatt vannklosett før, og at de tidligere hadde foretatt nødvendige hygieniske operasjoner på sine enkle doer med det de hadde for hånden - aviser, grovt innpakningspapir o.l. Dersom de hadde fortsatt denne praksis i sine nye hjem, ville sanitæranlegget i Kvartal VII ha brutt sammen i løpet av noen par dager, og det ville kostet kommunen dyrt.

Mens Harriet roer ned vaktmesteren, forsvinner guttene ut portalen og løper nedover det som senere vil bli områdets perle, Torshovparken. De vet at de ikke får lov til gå lenger enn ned til Lilleborg skole, men i år er det så lite vann i Akerselva og de har så lyst til å se hvordan det ser ut nede ved pappas jobb på Myrens verksted. De voksne snakker om at vannmangelen har ført til problemer, og at mange av kvinnene står i fare for å miste jobben på Graahs spinneri, men det kunne ikke guttene brydd seg mindre om. Mange av barna på Torshov kommer selv til å være i full jobb fra 14 års alderen, men det er heldigvis ennå noen år igjen til det.

På veien mot elva løper de forbi flere av de 18 butikkene som finnes i området, der husmødrene handler inn det de måtte trenge og ha råd til.

Sagene Torshov Historielag

Logg inn

Copyright © 2015. All Rights Reserved.