« Alle Arrangementer

Medlemsmøte med foredrag – Fattig og umyndiggjort

4. februar fra kl 18:00 - 20:00

Medlemsmøte med foredrag – Fattig og umyndiggjort

Fram til 1919 var de fattige fratatt stemmeretten. Den allmenne stemmeretten for kvinner og menn som ble feiret i 1913 gjaldt slett ikke alle.
Innføring av allmenn stemmerett for menn i 1898 og for kvinner i 1913 er to viktige demokratiske vendepunkter i det norske samfunnet. Nå var det ikke lenger bare de med penger og status som hadde muligheten til å bestemme samfunnsutviklingen. Stemmerett og medbestemmelse for hele befolkningen er selve fundamentet for et demokratisk samfunn, men da stemmerettseieren for kvinner i 1913 ble feiret, var fortsatt en betydelig del av befolkningen ikke regnet som skikket til å delta i valg.

I Folkeregisterets stemmemanntall finner vi en rekke personer med kryss foran navnet. Forklaringen var «Et kryds eller kors foran Navnet betyr, at vedk. persons stemmerett er suspendert». Hvem var alle disse som ble regnet som uegnet til å delta ved valg?

Johanne Bergkvist og Unn Nordhagen har samlet historiene til 6 kvinner som fikk stemme først i 1919. De kommer på medlemsmøtet og forteller mer om dette.

NB! For alle arrangementer må de tas forbehold om smittesituasjonen!

Dato:
4. februar