Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Medlemsmøte – Torshovsbyen

21. september 2023 fra kl 18:00 - 20:00

Gratis

Torshovbyen nærmer seg 100 år

Historielaget vil markere dette med et foredrag av arkitekt, Øystein Grønning, urbanist og bosatt på Bjølsen.
Torshovkvartalene er et begrep i norsk arkitektur og byplanlegging. De klassiske ligger rundt den ikoniske Oksen, men kvartalene omfatter også Søndre og Nordre Åsen.
På andre sida av Akerselva har de et «svar» i både det vi kjenner som Bjølsenporten, i kvartalene på begge sider av Bergensgata ved den tidligere buss- og trikkehallen, og vest for Vøyenvollen gård. Litt lenger vest utgjør også kvartalene på Lindern et meget fint eksempel.

Bydel Sagene er et oppkomme av fremragende eksempel på idealene fra en svært viktig periode i den tette byens ekspansjon utover i forstedene. Vår bydel er rikt på så vel typevarianter, stilendring, tilpassing til topografien, og på monumentalitet. Viktigst er allikevel at disse kvartalene er basert på den tradisjonsrike kvartalsstrukturen i Oslo, men at den samtidig innevarslet et skifte fra de spekulative arbeiderkasernene på for eksempel Grünerløkka, med trange bakgårder og grov utnyttelse innover i kvartalene, til sosialt engasjement og sanitære forbedringer for arbeiderklassen. 

Torshovbyen består av det som kalles storgårdskvartal. De skiller seg fra de såkalte «Berlinerkvartalene» i indre by, med svært mange enkelteiendommer i hvert kvartal, ved at her er kvartalet en enkelt eiendom med felles indre gårdsrom. Samtidig er det vesentlig i denne byarkitekturen at den respekterer skillet mellom offentlig og privat byrom. Gata var utvilsomt offentlig og er formgitt som et fellesrom for byen, derfor også de monumentale rommene som er best kjent ved Oksen. De indre gårdsrommene kan ha en mer privat karakter. 

Her står byfornyelsen på Bjølsen fra rundt 1980 i en slående kontrast, der drabantbyprinsippene om balkonger mot sola gir gatene ei «forside» mot sør og vest, og ei «bakside» på andre side av samme gate.
Torshovbyen er en markant milepæl i Oslos utvikling. Den kommenteres både i lys av praksisen før, og idealene som kom etter.»

Detaljer

Dato:
21. september 2023
Tid
18:00 - 20:00
Kostnad:
Gratis
Hjemmeside:
https://sagenetorshovhistorielag.no

Arrangører

Sagene Torshov Historielag
Øystein Grønning

Sted

Deichman Torshov
Sandakerveien 59
Oslo, Sagene/Torshov 0477 Norge
+ Google-kart